اخبار

روز جمهوری ترکیه و جشن های استقلال

روز جمهوری ترکیه چه روزی است؟

روز جمهوری ترکیه:

۲۹ اکتبر هر سال ،سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه و روز جمهوری ترکیه است.

این کشور در ۲۹ اکتبر سال ۱۹۲۳ در پی شلیک چند پاره توپ و با شادی و غرور تاسیس جمهوری ترکیه را به جهان اعلام کرد.

شکست امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول و غارت خاکهای این امپراتوری از سوی دول پیروز، باعث اندوه بزرگی در سراسر کشور شده بود. در نتیجه این امر نیروهای ملی تحت رهبری مصطفی کمال آتاتورک و با نام قوای ملیه، جنگ استقلال را آغاز کردند.

با حرکت از این ایده که مناطق اکثرا ترک نشین باید به عنوان مرزهای ترکیه تعریف شوند، مبارزات آغاز گردید و در نتیجه این مبارزات نیروهای ترکیه توانستند در ۳۰ آگوست ۱۹۲۲ نیروهای اشغالگر از در نبردهای میدانی شکست داده و آنها را از سرزمین ترکیه امروزی بیرون برانند.

با آزادی استانبول از تسلط نیروهای اشغالگر در نتیجه مذاکرات صلح و در نهایت با امضای پیمان صلح لوزان امپراتوری عثمانی از صحنه تاریخ حذف گردید و جمهوری نوین ترکیه تاسیس شد.

در پی این مذاکرات که تا ۲۹ اکتبر ۱۹۲۳ به طول انجامید، بالاخره در این روز تاسیس جمهوری ترکیه و انتخاب آنکارا به عنوان پایتخت این جمهوری نوین به کل جهان اعلام شد.

در سالگرد این روز بزرگ، مردم ترکیه تاسیس جمهوری ترکیه را جشن می گیرند و یاد و خاطره قهرمانان جنگ استقلال و در راس مصطفی کمال آتاتورک را گرامی می دارند.

این روز در کشور ترکیه به مناسبت اعلام شدن جمهوری تعطیل می‌باشد.

سقوط امپراتوری عثمانی:

در جریان دومین دوره مشروطه، دوره‌ای که با انقلاب ترکان جوان ،به نظر می‌رسید وضعیت بهتر خواهد شد، رخ داد. در دوره دوم مشروطه عثمانی، قانون اساسی ۱۸۷۶ مجدداً برقرار شد و فضای چند حزبی در این امپراتوری برقرار گردید. آغاز دوره دوم مشروطه به شهروندان امپراتوری این امید را داد که عثمانی به دولتی آزاد تبدیل خواهد شد، سیستم قضایی مدرن خواهد شد و با افزایش توان مجدد امپراتوری، عثمانیان قادر خواهند بود تا از خود در برابر قدرت‌های خارجی دفاع کنند. اما در عمل، این دوره پایان دولت عثمانی را رقم زد.

رهبران ترکان جوان که پیش از این مجبور به فعالیت‌های زیرزمینی بودند، حالا می‌توانستند احزاب خود را داشته باشند. در میان این حزب‌ها، دو حزب «کمیته اتحاد و پیشرفت» و «حزب آزادی و آشتی» نسبت به سایرین برجسته‌تر بودند. همچنین احزاب قومی مانند حزب سوسیالیست دموکراتیک کارگران یهودی فلسطین و جنبش ملی ارمنیان نیز در این دوران تأسیس شدند که البته با واکنش مثبتی از سوی دولت مرکزی همراه نبود.

درحالی که عثمانی درگیر مسائل داخلی بود، اتریش مجارستان رسماً بوسنی و هرزگوین را در سال ۱۹۰۸ ضمیمه خاک خود کرد. همچنین باوجود اصلاحات در ارتش عثمانی که حالا به یک ارتش مدرن تبدیل شده بود، این امپراتوری در جنگ با ایتالیا تقریباً همه قلمروهای خود در شمال آفریقا را از دست داد. همچنین با شکست در جنگ بالکان، همه قلمروهای اروپایی نیز از دست خارج شدند. در سال‌های پایانی منتهی به جنگ جهانی اول، وضعیت سیاسی امپراتوری عثمانی بسیار ناپیدار بود و چهار کودتا در عرض چهار سال روی داد.

ورود عثمانی به جنگ جهانی اول با حمله غافلگیرکننده آن‌ها به سواحل روسیه در دریای سیاه در تاریخ ۲۹ اکتبر ۱۹۱۴ روی داد. در عرض چند روز پس از حمله، روسیه و متحدانش، بریتانیا و فرانسه، به عثمانی اعلان جنگ دادند. باوجود شکست نهایی عثمانیان در این جنگ، آن‌ها در ابتدای جنگ موفق به کسب چند پیروزی در نبردهایی مانند گالیپولی نیز شدند.

تجزیه عثمانی

درحالی که در دو سال ابتدایی جنگ، به نظر می‌رسید که عثمانی در خاورمیانه دست بالا را دارد، شورش اعراب که در سال ۱۹۱۶ روی داد، باعث شد تا اوضاع به ضرر آنان شود. با امضای متارکه مودروس در سی‌ام اکتبر ۱۹۱۸، تقسیم و تجزیه امپراتوریِ شکست خورده عثمانی میان نیروهای پیروز جنگ آغاز شد.

با اینکه امپراتوری، از جمله پایتخت آن یعنی قسطنطنیه، به اشغال نیروهای بریتانیایی و فرانسوی درآمده بود، آنان به سلطان این اجازه را دادند که بتواند عنوان خود را به صورت ظاهری حفظ کند.

با این حال، با اشغال شهرهای ترک‌نشین، جنبش‌هایی آغاز گردید که سرانجام منجر به پیروزی آنان در جنگ استقلال ترکیه به رهبری مصطفی کمال (که بعدها آتاتورک نام گرفت) و تأسیس جمهوری ترکیه شد. سلطنت عثمانی در روز یکم نوامبر ۱۹۲۲ ملغی اعلام شد و هفده روز بعد، سلطان محمد ششم از ترکیه خارج گردید. دو سال بعد، در سوم مارس ۱۹۲۴، خلافت عثمانی نیز ملغی اعلام شد.

بیشتر بخوانید:

اینستاگرام IR دنیزلی

آموزش رایگان نحوه گرفتن راندوو (مصاحبه) برای اقامت توریستی ترکیه

 

امتیاز دهی درصدی

اعتبار مطلب - ۹۸%
محبوبیت محتوا - ۸۵%
متن از قبل مشخص شده - ۹۲%
متن مربوط به این نوشته - ۸۷%

۹۱%

متن دلخواه

توضیحاتی در رابطه با این بخش. یک متن دلخواه.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا